Oliebollen

De hollandse lekkernij waar ik met de jaarwisseling niet genoeg van kan krijgen. En natuurlijk ook heerlijk in de zomer op de kermis! Dit recept is genoeg voor 1 emmer; ruim 40 bollen.

Ingrediënten

  • 1kg bloem
  • 1 snufjes zout
  • 1l melk
  • 60g verse gist
  • 300g krenten
  • 300g rozijnen
  • 2l zonnebloemolie (om in te bakken)

Voorbereiding

Doe de krenten en rozijnen in 2 aparte pannen, ruim gevuld met water en breng dit aan de kook. Laat de krenten 8 minuten en de rozijnen 16 minuten met de deksel erop laag opstaan om te wellen. Laat ze vervolgens afkoelen in een vergiet. Zet een emmer klaar, en leg 2 vellen keukenrol of een servet op de bodem. Als afwisseling of extraatje kunt u ook blokjes appel of sukade door het beslag doen.

Bereiding

Doe de melk in een pan en maak dit lauwwarm (handwarm, ca. 35 C, niet te heet!). Neem een deel van de warme melk en doe dit samen met de gist in een steelpan. Zet dit op een laag pitje (alleen om ’t warm te houden) en los de gist op in de melk. Doe de rest van de melk in een emmer (van 10 liter). Voeg de melk met opgeloste gist erbij en roer dit door elkaar. Voeg de zout toe en los dit op. Voeg vervolgens de bloem erbij en roer het geheel tot een glad beslag. De krenten en rozijnen moeten goed uitgelekt zijn. Is dit niet het geval, dan kunnen ze nog even snel uitgedrukt worden. Voeg ze vervolgens toe aan het beslag en roer het geheel stevig door elkaar. Laat het beslag in de emmer onder een vochtige doek en op een warme en rustige plaats van de vloer af een uur rijzen. Het beslag moet door het rijzen ongeveer verdubbelen. Na het rijzen niet meer doorroeren. Doe nadat het beslag 40 minuten heeft gerezen de olie in een grote braadpan (? 25 cm). Verhit de pan met de deksel erop tot de olie begint te walmen. Dit duurt ongeveer 15 minuten. Het bakken kan beginnen. Voor het maken van de oliebollen kunnen 2 grote lepels gebruikt worden. Voor met het bakken wordt begonnen, moeten de lepels eerst even in de olie gedoopt worden (alleen de eerste keer!). Er kunnen er ca. 5 oliebollen tegelijk in de pan goudbruin gebakken worden. Als het goed is, draaien de oliebollen zich vanzelf om als de onderkant gaar is. Zo niet, dan kunt u ze een handje helpen. Als de oliebollen helemaal gaar zijn, geven ze een duidelijk hoorbaar geluid als erop getikt wordt met een vork. Veel succes en eet smakelijk!

Reacties

Oliebollen — 1 reactie

  1. Hier ben ik 2 jaar geleden wel gwseeet nadat ik het woeste water bij Harderwijk voor de deur had gefotografeerd. Door de poort en je staat hier. Laat ik nou net geen foto van dit stukje hebben. Tenminste staat niet in mijn fotoboekje. Ik vind de Vischmarkt zeker de moeite waard en kan dat iedereen aanraden. Maar de molen in Harderwijk ken ik niet. Alleen van een van de filmpjes die bij SBS6 tussen 2 programma’s wordt getoond. Kijk daar trouwens zelden naar, alleen op zaterdagmiddag naar Rob Verlinden, de tuinman of soms een voetbalwedstrijd.Groetjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *